Dvanáct českých Slovanů na západě

Je důležité rozšiřovat si obzory, a proto se naši studenti Gymnázia Vlašim opět spojili s Obchodní akademií Vlašim a na oplátku vyrazili do německého města Albstadt navštívit studenty ze školy Walther – Groz – Schule Albstadt, se kterými se již přátelili od jejich jarního výměnného pobytu v naší krásné domovině. Návštěva probíhala od pondělí 17. října do neděle 23. října 2022.

Po dlouhé a strastiplné cestě jsme se dočkali příjemného uvítání a vytouženého odpočinku. Bohatý program naplněný výlety a aktivitami byl zahájen druhý den. Bodamské jezero, Ravensburg, Stuttgart, Mercedes-Benz muzeum, zámek v Sigmaringenu a město Albstadt, to jsou místa, která možná ani neznáte, že? To však nelze říci o našich studentech, kteří tam byli a poznali vše, co jim němečtí partneři v jejich připraveném programu nabídli. Mezi další aktivity patřil společně strávený den ve škole včetně večera. V rámci tohoto dne bylo i společné cvičení v místní tělocvičně, představení města Vlašim a návštěva výuky. Ve škole jsme zůstali až do večera, kdy se všichni náramně bavili při aktivitě s názvem „Bunter Abend“. Objednala se pizza a tancovalo se. Studenti nespoléhali jenom na učiteli připravený program, ale každý večer si našli ještě vlastní zábavu, například společné kuželky. Poslední den byl ponechán rodinám s vlastním plánem. Někteří kupříkladu vyrazili do studentského města Tübingen. 

Vyčerpávající týden nás naplnil novými zážitky a otestoval naše jazykové znalosti. Výměnný pobyt nám dodal chuť se účastnit dalších podobných akcí a poznávat nové krajiny. Věříme, že naše navázané vztahy budou nadále přetrvávat. 

Závěrem děkujeme všem, kteří se podíleli na realizaci skvělých 7 + 7 dnů. Velké díky patří všem třem partnerským školám za podporu výměnných pobytů, zvláštní poděkování pak pedagogickému doprovodu – za naši školu Mgr. Petře Šmídlové a Mgr. Kateřině Novákové za Obchodní akademii. 

Ondřej Birhanzl (7. C) a Zuzana Fialová (3. A)

studenti
Prohlášení o přístupnosti