Výměnný pobyt v Albstadtu (13. 10. – 20. 10. 2019)

Dne 13. října 2019 se skupina dvanácti studentů z Gymnázia Vlašim a Obchodní akademie Vlašim s paní profesorkou Šmídlovou a Novákovou vydala do německého města Albstadt na výměnný pobyt. Po celodenním cestování jsme se ve večerních hodinách konečně dostali do cíle své cesty. Zde na nás čekali naši němečtí studenti a náš týdenní pobyt tak mohl začít.

První den jsme zavítali do školy, kde nás přivítal pan ředitel H. J. Fink.  Jedná se o Walther-Groz-Schule Albstadt, střední školu se zaměřením  na ekonomiku. Účastnili jsme se jedné z vyučovacích hodin a poznali německé učitele. Absolvovali jsme také prohlídku města Albstadt a odpoledne jsme strávili s našimi německými kamarády v rodinách.

Sigmaringen
Sigmaringen

Kromě školy jsme měli na programu spoustu výletů. Hned v úterý jsme se podívali k Bodamskému jezeru do muzea kůlových staveb a projeli jsme se na lodi. Bohužel nám počasí příliš nepřálo a pršelo.

 Ve středu jsme si všichni užili společný večer, kdy jsme si pro německé studenty připravili program – učili jsme je české tance a sestavili jsme pro ně kvíz o našich známých osobnostech.

Další dny jsme se podívali například do města Sigmaringen, kde jsme měli prohlídku tamějšího zámku a dozvěděli se něco zajímavého o rodu Hohenzollernů, který zde žil.

Absolvovali jsme také výlet do města Ulm, kde se narodil Albert Einstein a kde se nachází nejvyšší katedrála světa Ulmer Münster. Poslední den jsme strávili v našich hostitelských rodinách.

            Během pobytu jsme měli mnoho zážitků, navázali nová přátelství a také jsme se zdokonalili v němčině.

            Děkujeme moc paní Šmídlové a Novákové za organizaci zájezdu.

A. Šťastná, K. Mašková, 7.C, Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti