EXKURZE DO OSVĚTIMI

V noci ze dne 24. na 25. 9. 2019 se studenti ze třetích ročníků vlašimského gymnázia vypravili na exkurzi do Osvětimi.

            Cesta trvala bezmála sedm hodin, ale většina zúčastněných ji zaspala. V ranních hodinách se ještě v autobuse slova chopil náš pan průvodce Miroslav Pospíšil,  který nás nejdříve seznámil s Polskem jako novodobým státem a pak se zaměřil na období druhé světové války, zejména na řešení židovské otázky.

            Poté již následovala samotná prohlídka koncentračního tábora v Osvětimi a nedaleké Březinky. Příjemné a ve svém oboru skutečně znalé průvodkyně nás provedly hrůzným systémem vyhlazování židovského a romského obyvatelstva, který probíhal v polovině 20. století.

            Stanuli jsme tak na místě, kde se z  údaje „1,3 miliónu obětí“ stává něco více – pocit zoufalého smutku a bezmoci. Jistě to nebyl nejhezčí zážitek našich životů, ale rozhodně byl jedním z nejsilnějších. Myslím si, že koncentrační tábor by měl alespoň jednou v životě navštívit každý člověk. Uvědomil by si potom, že je třeba vážit si života. Že ne vždy byl další nádech něco samozřejmého, že o něj mnoho nevinných lidí bojovalo a mnoho z nich ten boj prohrálo.

            Za organizaci přínosné exkurze děkujeme paní profesorce Šmídlové, za doprovod profesorkám Červenkové a Křížové. A samozřejmě i panu Pospíšilovi za historickou přednášku a pánům řidičům za bezpečnou jízdu.

                                                                                                         

                                                           Za studenty 7.C, Eliška Králová, Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti