Gymnázium v Anglii

Navečer, dne 4. března, vyrazila skupina gymnazistů na dlouho očekávaný zájezd do Velké Británie. Jen cesta do francouzského Calais trvala nekonečných patnáct hodin. Plavba trajektem s malebnými výhledy nám však mohla být jakousi kompenzací.

Ještě týž den jsme viděli slavnou Canterburskou katedrálu. Večer jsme se pak ubytovali v britských rodinách, které se o nás staraly celou dobu našeho pobytu. Druhý den na nás čekal Stonehenge a město Salisbury, kde byla – kromě spousty policistů vyšetřujících útok na ruského špiona – k vidění gotická katedrála, v níž je uložena Velká listina svobod. Další den proběhla prohlídka Londýna. Na našem programu nesměla chybět místa jako Westminsterské opatství, Buckinghamský palác, Trafalgarské a Leicesterské náměstí. Troufám si říct, že většina studentů ocenila několikahodinový rozchod, který mohl každý strávit dle svého zájmu. Den byl zakončen návštěvou Londýnského oka, ze kterého byl vzhledem k až neanglicky slunečnému počasí impozantní výhled. Program posledního dne byl velmi nabitý – lze jmenovat návštěvu nultého poledníku, plavbu lodí po Temži, prohlídku pevnosti Tower a cestu městem kolem dalších významných staveb- památníku Velkého požáru, Katedrály sv. Pavla, mostu Millennium Bridge, divadla The Globe… Samozřejmě jsme se na závěr museli svézt (a někteří z nás málem i ztratit) v londýnském metru zvaném Tube. Naše cesta končila na stanici North Greenwich nedaleko O2 arény. Následoval už jen noční přejezd Eurotunelem a cesta přes Francii, Belgii a SRN až od České republiky.

Na zájezd do Velké Británie jsme se všichni těšili – a taky nás nezklamal. Vedle toho, že jsme viděli zajímavá místa a slyšeli i něco z historie, mohli jsme zde konečně uplatnit naše jazykové schopnosti a zažít místní kulturu a zvyklostipřímo na vlastní kůži.

 

Anna Kuklíková, 6.C Gymnázium Vlašim

                                                                                        

Prohlášení o přístupnosti