Robosoutěž 2017

Dne 28. 4. 2017 se na půdě ČVUT v Praze konala Robosoutěž pro 2. stupeň základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií. Celkem se jí zúčastnilo 64 tříčlenných týmů.

Úkolem každého týmu bylo sestavit robota ze stavebnice LEGO® MINDSTORMS® tak, aby splnil zadanou soutěžní úlohu a to co možná nejlépe.

Zadáním úlohy byla „Střelnice“. Cílem úlohy bylo sestavit a naprogramovat robota tak, aby samostatně bez jakékoliv další pomoci (ovládání robota pomocí hlasu, bluetooth či jiných komunikačních kanálů ) sebral z vyznačených „skladů“ na hracím hřišti co nejvíce barevných míčků a umístil (vystřelil) je do cílových oblastí „terče“ s různým bodovým ohodnocením. Pro snazší orientaci na hracím hřiště měl robot k dispozici naváděcí černé čáry. Úkol byl tedy tentokrát dost obtížný.

Naši školu jely reprezentovat 3 týmy. Za tým Piraňa soutěžili Aleš Forejt, Zdeněk Seidl a Matěj Zelingr, za tým Pussy destroyers Richard Mládek, Václav Káninský a Josef Hejný. Poslední dívčí tým Chill grills ve složení Adéla Smržová, Michaela Slaninová a Šárka Hromasová měl jet původně jako náhradní, což se změnilo těsně před soutěží, takže děvčata již nestačila robota dokončit. Nakonec tedy jela na soutěž podporovat své spolužáky.

Naši studenti konstrukci svých robotů věnovali spoustu svého volného času a získali při tom mnoho užitečných informací.

Přesto, že se našim týmům nepodařilo postoupit do dalšího kola, odnesly si spoustu nápadů a zkušeností do dalších kol Robosoutěže.

Ing. Marta Bechyňová, 

Josef Hejný, Richard Mládek, Václav Káninský kvarta

Prohlášení o přístupnosti