Studenti gymnázia opět v Německu!

Ve dnech 27. 11. – 4. 12. 2016 se skupinka studentů z vlašimského gymnázia opět vypravila na výměnný pobyt do německého Albstadtu. Někteří studenti z vyššího gymnázia navštívili naši partnerskou školu Walther-Groz-Schule Albstadt už poněkolikáté, a tak se opakovaně těšili na kamarády v německých rodinách a také na návštěvu vyučovacích hodin, které jsou velice zajímavé a prohlubují tím naše znalosti v němčině. U nováčků je to o to zajímavější, protože jsou plni očekávání, jak to bude v jejich hostitelských rodinách probíhat. I letos nám všem po prvním večeru bylo jasné, že to bude skvělý týden, který si všichni užijeme.

Jako každý rok byl pro nás připravený zajímavý program. Všichni jsme si prošli krásná německá města, ať už místní Albstadt, Balingen a Bitz či dokonce univerzitní město Tübingen, dále působiště Alberta Einsteina Ulm či samotný Stuttgart, který je hlavním městem spolkové republiky Baden-Württemberg.

Každé ráno jsme se scházeli ve školní aule a poté jsme navštívili vyučovací hodiny společně s našimi výměnnými studenty. V rámci výuky jsme si pro německé kamarády připravili i kurz češtiny, který se jako každý rok setkává s velikou oblibou. I němečtí studenti pro nás měli mnohá překvapení, například skupinka fotografů připravila fotostudio. Zajímavé bylo i odpoledne se školními dobrovolnými zdravotníky, kteří pro nás udělali kurz první pomoci.

V rámci výletů jsme navštívili Porsche muzeum a planetárium ve Stuttgartu. Největším lákadlem v tomto ročním období jsou v německých městech tradiční vánoční trhy, obrovské v Ulmu a typické čokoládové v Tübingenu. V Ulmu jsme navštívili největší kostel světa s vysokou věží (161,5 m), kterou jsme pokořili a mohli se tak kochat výhledem na celý Ulm. Nemůžu opomenout ani návštěvu aquaparku.

Závěrem bych chtěl poděkovat našim profesorkám německého jazyka, Mgr. Aleně Ptáčkové za krásně strávený týden v Německu a Mgr. Petře Šmídlové za skvělou organizaci celého výměnného pobytu. Už teď se všichni těšíme na naše německé kamarády, kteří v květnu přijedou k nám do Vlašimi.

Za všechny účastníky Radek Beneš

Prohlášení o přístupnosti