Den jazyků na Gymnáziu Vlašim

Letošní předvánoční čas na naší škole byl zpestřen novinkou. V rámci poznávání cizích jazyků a zemí celého světa jsme uspořádali Den jazyků. Všichni jsme byli plní očekávání, jak bude celý den probíhat, ale už nyní můžu prozradit, že dopadl na jedničku a celá škola se těší na příští ročník této akce.

Každá třída představovala jednu zemi, kterou její zástupci prezentovali tělem i duší. Poznali jsme všechny kouty světa a ochutnali jejich místní dobroty. Studenti ale nejenom nachystali pohoštění, také nazdobili celé třídy, naučili se základní fráze, ale i tance typické pro zemi, kterou prezentovali. Seznámili jsme se i s tradicemi a produkty daných států (vietnamskou foukačkou, italským Fiatem,… ).

Projeli jsme slunnou Itálii a navštívili pálivé Mexiko, kde jsme dokonce rozbíjeli i Piňátu. Kontrastem k tomu všemu byla návštěva chladného Ruska, kde nás zahřál typický čaj. Podívali jsme se ale například i k sousedům na Slovensko a seznámili jsme se tam s Jurajem Jánošíkem. Za zmínku by určitě stálo všech 10 zemí.

Vítězem se nakonec stalo Skotsko! Tam jsme viděli lochnesskou příšeru, pokochali se skotskou písní, ale i národním tancem. Zajímavé bylo hlavně referendum o tom, zda se má Skotsko odtrhnout od Velké Británie. Výsledky jsme se dozvěděli hned daný den na slavnostním vyhlášení – za naši školu by se Skotsko osamostatnilo.

Veliké poděkování patří nejen všem třídám za jejich skvělý program a dokonalou přípravu, ale i organizátorkám a učitelkám cizích jazyků, Mgr. Šárce Jirovské a Mgr. Petře Šmídlové.

Radek Beneš, 8.K

Prohlášení o přístupnosti