Beseda s Cyrilem Svobodou

          Dne 13. Prosince 2016 byla pro žáky vyšších ročníků vlašimského gymnázia uspořádána beseda s vysokoškolským učitelem Cyrilem Svobodou. Cyril Svoboda je český politik, který byl v letech 2001 – 2003 a 2009 – 2010 předsedou KDU-ČSL. V roce 2009 zastával post ministra pro místní rozvoj ČR, předtím v letech 2007 – 2009 byl předsedou Legislativní rady vlády. V roce 1998 byl ministrem vnitra a v letech 2002 – 2006 ministrem zahraničí. Od roku 1998 do roku 2010 byl poslancem Parlamentu ČR za KDU-ČSL.  V současné době učí na Cevro institutu v centru Prahy a – jak sám řekl – neplánuje se v nejbližší době do politiky vrátit.

          Tématem přednášky byla Ústava ČR, které se týkal hlavně úvodní projev. V další části besedy se studenti ptali na otázky, které je zajímají. Ty se týkaly hlavně uprchlické krize, nově zavedené elektronické evidence tržeb nebo blížících se voleb. Pan Svoboda se podělil se studenty i učiteli o své vlastní zkušenosti a názory a přidal i pár zábavných historek ze života a hlavně ze své politické praxe.

         I když přednášku zpočátku mnoho studentů bralo jako povinnost, beseda se nakonec velice líbila a stala se přínosnou a zábavnou součástí výuky. Studenti se rozhodně budou těšit na další podobnou přednášku.

N. Pýchová, T. Vaníková – Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti