Kácovská geologická exkurze

Dne 15. 6. 2015 se konala geologická exkurze tříd 1.A, 1.B a 5.C vlašimského gymnázia. Exkurze probíhala v malebné krajině středního Posázaví – v Kácově a jeho okolí.

Na začátku ekurze paní profesorka RNDr. Romana Michálková žákům přiblížila program dne a místa, kam se vydají.

Žáci se nejprve seznámili s terénem a členitostí krajiny, jejím geologickým podložím a půdními poměry v této oblasti. Paní profesorka jim průběžně sdělovala různé zajímavosti o Kácově a jeho geologických podmínkách, o vodních tocích, místní flóře a mnoho dalších informací. Pak se studenti vydali na vyhlídku, která je na skále Čertovka. Zde měli žáci možnost podívat se z vyššího místa na Kácov a geologický reliéf. Z vyhlídky je krásný pohled na meandr řeky Sázavy, který společně s železniční tratí jako stuha omotává městečko Kácov, dále jsou vidět nejbližší vrcholy např. vrch Klenka (471 m. n. m.) a mosty přes řeku.  U vyhlídky je dřevěný altán s posezením a informační tabulí naučné stezky. Paní profesorka zde velmi zasvěceně hovořila nejen o horninách, ale i o historii Kácova. Potom se studenti vydali na cestu podél železniční trati a dozvěděli se například, že Kácov zažil pětisetletou vodu a několik bleskových povodní. Naučná část exkurze končila na místě, které srdci geologa a biologa nelahodí, prohlídkou budovaného golfového hřiště, pohledem na rozestavěný penzion a na rozdělaná tři umělá jezera.

Příjemné dopoledne bylo zakončeno možností oběda v místní restauraci, poté se všichni společně vrátili autobusem do Vlašimi.

Dominik Eliáš

Prohlášení o přístupnosti