Kouzelná fyzika – cesta na Mars

Kdekdo sní o cestě na Mars, kdekdo by se tam chtěl podívat, ale málokdo už ví, co je potřeba k uskutečnění cesty a co k tomu, aby ta cesta nebyla jednosměrná. Nikdo z nás, studentů septimy a sexty, si nedovedl představit, co má od programu s názvem Kouzelná fyzika očekávat.historie

Přivítali nás dva lektoři, kteří nás svým vtipným, poutavým výkladem vtáhli do dané problematiky. Nejprve jsme si všichni vyzkoušeli pomocí siloměru naši sílu, která je samozřejmě pro astronauta důležitá. Celkově byli vybráni tři studenti, kteří v testech dopadli nejlépe. Pokračovali do dechové zkoušky, kde si změřili objemy svých plic.

Po experimentech jsme debatovali o stavu beztíže, který by nás bezpochyby čekal, o spotřebě paliva, které bychom potřebovali, a obecně o důležitých věcech.  Velmi zajímavé pro nás byly záběry přímo z prostoru rakety v kosmu, kde astronauti létali po raketě a „přenášeli“ s lehkostí několikatunové kontejnery.
historie

Na závěr nám lektoři demonstrovali symbolický start rakety.

Celý program pro nás byl velice zajímavý, dozvěděli jsme se spoustu nového. Můžeme říci snad za všechny, že pro nás byl program velmi přínosný a zároveň zábavný.
Studenti 7. C a 6. C

Prohlášení o přístupnosti