Vědecké instituce pootevřely svá dvířka zvídavým studentům

Dne 8. 11. se studenti třetího ročníku vlašimského gymnázia vypravili do Ústavů AV ČR a na veterinární kliniku Jaggy. Program na těchto místech byl sice dost odlišný, ale pro každou skupinu zajímavý a přínosný. Opět se totiž konaly Dny vědy.Dny vědy

Fyzikální horlivci využili možnost prožít interaktivní odpoledne plné názorných ukázek. Asi nejvíce je zaujaly pokusy se supravodiči, kde viděli například levitující magnet. Další přednášky a ukázky byly zaměřeny na problematiku tekutých krystalů, výkonných laserů a elektronového mikroskopu.

Skupina, která se zúčastnila přednášek o informatice, se dozvěděla, jak lze v moderní době testovat nemoci ledvin pomocí výpočetní techniky. Poté byly studentům představeny přístroje a technologie užívané pro testování DNA kvasinek.

Při návštěvě veterinární kliniky nás studenty velmi překvapilo moderní vybavení celého pracoviště. Byli jsme svědky vyšetření živého psího pacienta pomocí magnetické rezonance. Dále jsme viděli názornou ukázku použití EKG. Prostřednictvím plyšového figuranta jsme se mohli přesvědčit o tom, že i zvíře je možné „rozdýchat“.

Tento listopadový den byl pro nás poučný a je možné, že některým objasnil i směr jejich budoucího studia.

Michaela Damborská, Bohumila Peroutková  a Veronika Gregorová, studentky septimy

Prohlášení o přístupnosti