Studenti vlašimského gymnázia na exkurzi v Osvětimi

Dne 8. října navštívili studenti 2.A a 3.A v doprovodu vyučujících Daniela Babky a Dominika Volfa koncentrační tábor Osvětim-Březinka v Polsku.

Komentovaná prohlídka začala v Auschwitz I. U vstupu jsme museli projít přes bezpečnostní kontrolu, dostali jsme sluchátka a elektronického audio-průvodce. Poté jsme vyrazili s česky mluvící průvodkyní do areálu tábora. Viděli jsme vstupní bránu do tábora s ikonickým nápisem “Arbeit macht frei”, dřevěné strážní věže. Dozvěděli jsme se, jak vedení tábora (příslušníci SS) a nacističtí administrativní úředníci fotografovali, evidovali vězně, tetovali jim čísla, prováděli lékařské pokusy, zapisovali veškeré údaje o rodině, původu a fyzických znacích do karet řazených v kartotékách. 

Šokovaly nás informace o tom, jaké zde byly otřesné hygienické podmínky, nedostatečná strava, nemoci, vyčerpávající práce, nelidské zacházení. Zaskočilo nás množství vystavených kufrů, bot, vlasů (na výrobu koberců), ešusů na jídlo, brýlí bývalých vězňů. 

Neměla jsem vůbec dobrý pocit, když jsem si představila tamní atmosféru. Nejhorší bylo pro mě vidět plynovou komoru, spalovací pece a oděvy malých dětí. 

V druhé části koncentračního tábora, u obce Březinka, jsme viděli koleje, po kterých do koncentračního tábora přijížděli vězni, kteří byli nahnáni k selekční rampě. Prohlédli jsme si strážnici, dřevěné ubikace pro vězně, trosky dalších budov. 

Oběti a přeživší těchto hrůz si zaslouží naší úctu. Nedovolme, aby se něco takového opakovalo!

Edita Toulová

Prohlášení o přístupnosti