Zahraniční studentská výměna mezi školami z Vlašimi a Monoru přinesla nezapomenutelné zážitky

V nedávno skončené zahraniční výměně mezi dvěma středními školami z Vlašimi (Gymnázium a Obchodní akademie) a školou z maďarského Monoru (Gymnázium a ekonomická škola) se studenti obou zemí seznámili s kulturou, tradicemi a životem svých zahraničních vrstevníků. Z české strany se programu zúčastnilo pět studentů z každé školy, zatímco z maďarské školy deset. 

Týdenní pobyt v Maďarsku zahrnoval bohatý a pestrý program. Studenti měli možnost navštívit hlavní město Budapešť, kde obdivovali historické památky a atmosféru velkoměsta. Jedním z vrcholů programu byla návštěva výrobny čokolády v Szamos, kde se studenti seznámili s tradičními metodami výroby tohoto sladkého potěšení a měli příležitost si sami vyzkoušet některé z čokoládových výrobků.

V rámci výměny také studenti poznali školu a její okolí, což jim umožnilo nahlédnout do maďarského vzdělávacího systému a každodenního života jejich zahraničních vrstevníků. Nechyběla ani kulturní a historická část programu – navštívili město Visegrád, kde prozkoumali palác i citadelu, a historické centrum nedalekého malebného městečka Szentendre. Nezapomenutelným zážitkem byla také návštěva vinných sklípků ve městě Monor, kde si však studenti místo vína pochutnávali na čaji, limonádě a tradičních dezertech.

Každý večer všedních dnů a sobota byly věnovány individuálnímu programu, který pro své české přátele připravily hostitelské rodiny maďarských studentů, u nichž byli naši studenti po celý týden ubytováni. Tento čas mimo oficiální program byl pro všechny zúčastněné nesmírně cenný, protože umožnil navázat hlubší přátelství a vzájemné porozumění.

Na závěr bychom rádi poděkovali zřizovateli škol, Středočeskému kraji, za finanční podporu tohoto programu. S nadšením a očekáváním se těšíme na duben příštího roku, kdy k nám do Čech zavítají maďarští studenti, aby se jim na oplátku dostalo stejně vřelého přijetí.

Za Gymnázium Vlašim a Obchodní akademii, PhDr. Eva Spring, Ph.D.  a Mgr. Šárka Polívková 

Prohlášení o přístupnosti