Výměnný pobyt s Maďary

Těsně před Vánoci započal druhý ročník studentských výměn mezi Gymnáziem v maďarském Monoru a na straně české mezi Gymnáziem Vlašim a Obchodní akademií Vlašim. Maďarští studenti se svým pedagogickým doprovodem přijeli v adventní čas do Prahy, kde se přivítali se svými českými výměnnými partnery. Po krátkém seznámení se všichni vydali na cestu do svých domovů.

První den jsme navštívili obě účastnící se školy – obchodní akademii, kde jsme nahlédli do několika vyučovacích hodin a seznámili maďarské studenty s českými vánočními tradicemi. Při návštěvě gymnázia jsme si vyzkoušeli spoustu chemických pokusů a také virtuální realitu.

Druhý den jsme jeli do nedalekého Tábora. Upoutala nás prohlídka katakomb a poté malý místní pivovar. Na závěr tohoto dne jsme jeli na výstavu vánočních světýlek do Ratměřic, kterou jsme si všichni moc užili. 

Následující den jsme strávili v našem hlavním městě. Absolvovali jsme komentovanou prohlídku České národní banky a viděli všechny hlavní pamětihodnosti Prahy, jako Václavské náměstí, Pražský hrad a Karlův most. Staroměstské náměstí s vánočními trhy samozřejmě nesmělo chybět.

Společný program zakončil výlet do nedalekého Benešova, kde jsme zvládli poslední prohlídku sezóny po zámku Konopiště, jež byla uspořádána speciálně pro nás. Sobota byla vyhrazeným dnem pro individuální pobyt v rodinách, který jsme náležitě využili k různorodým aktivitám. V neděli jsme pak dovezli maďarské studenty na nádraží a po dlouhém loučení se vydali zpět do svých domovů. Těšíme se, až se na jaře vydáme za svými kamarády do Maďarska.

 Karolína Bernasová, 3. A, Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti