Chemquest workshop 2023

Dne 7.11. se všechny 3 týmy našeho gymnázia, které soutěžily v letošním roce v Chemquestu, účastnily workshopu na VŠCHT.

Cesta do Prahy probíhala v klidu a my bez jakéhokoliv problému dorazili na místo ještě s předstihem. Byly pro nás připraveny čtyři laboratorní bloky a přednáška na téma „týmová spolupráce“, která se k takovéto soutěži hodí. Celý program začal přivítáním a odhalením nových témat pro 12. ročník soutěže. Poté, již rozdělení do skupin podle barvy placky, jsme se vydali do laboratoří. Jako první nás čekala laboratoř s elektronovým mikroskopem, kdy jsme měli možnost nahlédnout do mikrosvěta. Pod mikroskopem jsme viděli vlas, vous a vosu. Další laboratorní blok, který nás čekal, byla laboratoř, kde jsme si vyrobili hopíky z butandienového kaučuku. Výroba hopíků všechny nadchla, a to především proto, že jejich skákavost byla vyšší než u kupovaných hopíků. Poté nás už ale čekal oběd, dostali jsme bagety a jako moučník byl makovec, který byl pocukrovaný tak, že na něm bylo logo VŠCHT. Po obědě nás už čekala přednáška na téma týmové spolupráce. Následoval další laboratorní blok. Tentokrát jsme si vyzkoušeli práci s černobílou fotografií. Mohli jsme si vytvořit vlastní za pomoci různých předmětů nebo použít již vyfocené obrázky. Poslední blok zahrnoval triboluminiscenci, kdy jsme vyráběli krystaly, které svítily.

Celý workshop jsme si užili a už se všichni těšíme na další rok Chemquestu, kdy budeme opět hrdě reprezentovat naši školu.

Sára Škvorová, 5.C, Gymnázium Vlašim

Prohlášení o přístupnosti